Ny undersøgelse viser angst og manglende accept af sukkersyge

Manglende accept af sygdommen er en almindelig reaktion over for diabetes diagnosen. Det gælder især patienter med type 2-diabetes. Det skyldes at sygdommens debut og symptomer ikke udvikler sig så dramatisk, som for type 1 diabetes.

Selvom mange ser benægtelse og manglende accept som noget negativt, er reaktionsmønstret dog naturligt for en krise. Benægtelse eller manglende sygdoms accept kan således være en sund reaktion, hvis den beskytter den person der er blevet alt for emotionelt påvirket. Den emotionelle reaktion over for sygdommen er således en hårfin balance, der har afgørende betydning for den egenomsorg man kan udvikle. Manglende sygdomsaccept er således uhensigtsmæssig hvis denne hæmmer en effektiv håndtering af sygdommen, specielt i længere perioder. Det kan være svært at vurdere hvornår en manglende sygdomsaccept tager overhånd.

Hvis man som diabetiker ikke er bekymret for sin sygdom og dennes kontrol, så kan adfærden være betinget af to helt forskellige årsager.

 

1. På den ene side kan personen være uvidende om sygdommens alvor.

2. På den anden side kan personen været så truet af sygdommen, at den manglende accept træder til som et skjold eller som en måde at tackle angsten på.

Et andet respons overfor angst er at understrege eller fremhæve de værst tænkelige aspekter ved sygdommen. Fx at du rammes af senkomplikationer uanset hvad du gør. Dette reaktionsmønster fremtræder anderledes end manglende sygdoms accept, men har dog nogle af de samme emotionelle og adfærdsmæssige konsekvenser. Personer der ser sort på sygdommens konsekvenser, føler sig ofte overrumplede og belastede. Det kan have den konsekvens, at de giver op overfor sygdommens regulering – dvs. at de taber egenomsorgen på gulvet. Når det sker, kan vi taler om at sygdommen fører til udbrændthed eller diabetes burnout.

 

Personens angstrelaterede respons eller adfærd kan afdækkes ved at behandleren fokuserer på diabetesrelaterede attituder og opfattelser. Derved kan de faktorer som bidrager til angsten komme frem i lyset. Det kan være at man føler sig ude af stand til at ændre sin livsstil, eller at man måske kender andre der har haft et dårligt diabetes forløb.

Men manglende accept og dårlige sygdoms egulering kan også være en konsekvens af manglende viden eller misinformation. Nogle tror måske at sygdommen kun har få konsekvenser, eller måske tænker de at så længe de ikke behøver at tage Insulin, som er deres diabetes ikke alvorlig.

Post Author: Alexander

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *