Se hvordan banken udregner dit lånebeløb

Finanstilsynet ændrede tilbage i 2015 lånevejledningen flere steder, hvilket ændrede på den måde, som bankerne udregner, hvor meget du må låne hos dem. Hvis du er interesseret i at vide hvordan, kan du læse med lige her og blive lidt klogere på det hele.

Hvis du ønsker at gå uden om de etablerede banker, kan du også med fordel optage dit lån online og få hurtigere svar samt udbetaling. Se hvordan du kan låne penge her.

 

Nye regler

Siden 2015 er det et krav at alle boligkøbere skal lægge mindst 5% af købesummen fra egen lomme. Det er fuldkommen lige meget hvor i landet, vi taler om. Reglerne er de samme.

I de større byer skal boligkøbere ydermere kunne have et lån med en fast rente på 4%, mens der er fordele at hente for boligkøbere i andre mere yderområder. De skal nemlig ikke nødvendigvis have et ligeså stort rådighedsbeløb.

 

De to parametre

I dag ser bankerne især på 2 ting, når de skal beslutte hvor meget, du kan låne.

  1. Din betalingsvilje

  2. Din betalingsevne

 

Til at vurdere det første parameter kigger din bankrådgiver på dine historiske data på din konto. Dette viser nemlig din typiske adfærd. Her ses efter overtræk, indkomstniveau og hvor god eller dårlig, du har været til at betale andre smålån tilbage.

Hvor meget du kan låne afhænger af hele dit livs adfærd, så du kan ikke bare begynde at tjene lidt mere 1 måned inden, at du søger lån, da banken vil se på alle dine data.

Bankens automatiske systemer detecter konstant vores alles adfærd og kan risk-assesse os – så banken kender deres muligheder for at få deres penge tilbage.

 

Parameter nummer 2 tager afsæt i din nuværende økonomiske styrke. Til at skabe denne vurdering vil du blive bedt om at fremvise lønsedler og budget over alle dine faste udgifter og så videre.

Under dette punkt er der 3 vigtige punkter til vurderingen:

  1. Din formue (Alle dine aktiver – bil etc.)
  2. Din gældsfaktor (Skylder du penge?)
  3. Dit rådighedsbeløb (Hvor mange penge har du til dig selv om måneden efter dine faste udgifter?)

 

Du kan læse endnu mere om, hvordan banken udregner lånet her.

Post Author: Alexander

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *